Novi Sad
20.11.2015.
08:00 > 08:22
Ideja ministra zdravlja Zlatibora Lončara o davanju epiduralne analgezije svakoj porodilji od januara 2016. je odlična, ali je nju nemoguće ostvariti, ocenjuju u pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo i novosadskom porodilištu.
  • hahaaaa

    21.11.2015 08:05
    "Uz ugovor najmanje 5 godina..." Da si ti meni ziv i zdrav, ugovor je 10 godina vec poodavno. I ne traze uopste malo, odrali su nas sa ugovorom. Evo ja ga kao mladi specijalista upravo raskidam, traze mi moju godisnju zaradu za prekid ugovora. Druga je stvar sto se nisam mnogo potresla, jer cu tamo gde idem ovdasnju svoju godisnju platu zaraditi za mesec ipo dana. Mozda dva ako budem i troskarila usput. Moracete ipak shvatiti da se mora neko platiti koliko vredi da bi se zadrzao, ili da oduzimate pasose i stavljate nanogice doktorima da bi ovde ostali.
  • 20.11.2015 16:36
    Moze to da se resi da se hoce.Cuj molim te , ne moze nista. Pa znate li Vi sta ne moze? Umre covek I sahrane ga .Eto , to se ispraviti ne moze.
    A,ovo...stvar je dobre volje . Ne kukajte ko neke babe , nego dajte normalne plate ljudima , kada neko hoce specijalizaciju vi mu platite uz ugovor najmanje pet godina da radi.Ako raskine ugovor mora da on plati tj. da vrati pare.
    Ali , dok mu traje specijalizacija I posao,ne ucenjujte ga da nema para , nego dajte mu pare.
    Tako cete imati ljude koji zele da rade,a ovi problemi ce biti resivi.
    Najlakse je ovo sto ste dali saopstenje , sprali ste sa sebe sve,uvek je neko drugi kriv , a sta ce se uraditi...nikom nista.
  • nsnn

    20.11.2015 16:22
    do dna smo stigli 90. i neke, a od tad ga kopamo da bude sto dublje, a zadnjih 5 godina smo dovezli i tesku mehanizaciju

    sta ovi i kako rade to nema na planeti nigde, presticice nas i indija i turkmenistan po socijalnoj zastiti, pravima ljudi i standardu zivota kolko nam dobro ide

    oni nemaju koga da zaposle, aloooo pa sta je sa vama ? ako nema kod nas sa tom specijalizacijom ima u bosni, hrvatskoj, negde, plati mu ovde sve, daj normalnu platu i reseno, al neka, bolje stan dati politicaru , a pare strqnci, a ti narode crkavaj
  • 20.11.2015 14:55
    Rekla bih po komentarima da siroke narodne mase ni blizu ne shvataju ozbiljnost problema zdravstva ove zemlje. Ljudi, ANESTEZIOLOGA NEMA. To je preteska i prezahtevna specijalnost u svakom smislu, uopste, svugde je deficitarna, ova zemlja svoje strucnjake tretira kao stoku, dok druge zemlje vape i zovu, mame sa platama vecim 8 do 10 puta od nasih. Nasim anesteziolozima su sirom otvorena vrata svih uredjenih zemalja, cak i nizi nivo znanja jezika te zemlje, uz znanje engleskog je dovoljno za emigraciju. ANESTEZIOLOZI SU OTISLI. Za koju godinu, nasa zemlja ce placati anesteziologe iz Afrike i Indije (i to one losije, dobri takodje odose u razvijene zemlje). Ne znam kako i sad uspeju da odrze minimum posla. Drzava vam je kriva, a ne doktori koji idu tamo gde se cene koliko vrede. Tuzna ali cinjenica je da nista ne ide u pravcu poradjanja sa epiduralom, nego povratka u stale i na njive za porodjaj, gde ce biti sigurnije.
  • 20.11.2015 14:41
    @Goca - najlepse je bez...
    Jeste bol prirodna, kao i smrt, ali svi želimo da ih izbegnemo što je duže moguće.........
    Nekada je bolje ćutati nego lupiti ovakvu glupost! Isto se odnosi i na intervjuisanu lekarku: "ali da se to reši tako da njihov prekovremeni rad plaća RFZO, a ne pacijent". Gospođa sekretarka izgleda misli da RFZO ima sopstvenu štampariju novca a ne da se za njegovo funkcionisanje građanima već naplaćuje "tarifa" od plate.
    Inače, davanje epidurala je u Novom Sadu moguće za svaku porodilju, samo što ona mora da se olakša za oko 300 evrića, zna se tačno i kome. I tada nikakav carski rez ili hitna intervencija nije prioritet, nemojte da se lažemo, molim vas.......
  • R.Rakić

    20.11.2015 13:06
    Psihoterapija
    Mogućča opcija za rešenje problema je angažovanje psihijatara. Naime oni već u KC Vojvodine leče otrovane osobe u Urgetnom centru tako da bi mogli i na Ginkologiji psihoterpijom umesto anestezije, da regulišu bol tokom porodjaja.
  • Zr

    20.11.2015 12:03
    ......ja sam se u Zrenjaninu 2002. godine potpuno besplatno porodila sa epiduralom.....
  • 20.11.2015 10:31
    Korisnije bi bilo da se prestane sa praksom obavezne epiziotomijije i da se zaposli odgovarajući broj babica i dula koje će pomoći porodilji nego krkati anestezije i seći nemilice.
  • Jester

    20.11.2015 10:05
    pa da
    Akuserska mafija... U Novom Sadu ne moze nista osim ako nisi selebriti teniser...
  • Goca

    20.11.2015 10:00
    najlepse je bez...
    a i najbezbednije za dete i vas. Sve je to prirodno, pa i bol.
  • 20.11.2015 09:53
    E pa ne moze za svakoga.
  • mr m

    20.11.2015 09:46
    Pa ako ima se plati prekovremeno, ne moze jedan covek da tadi 24 sata...
  • limanac

    20.11.2015 09:27
    Ma potpuno su u pravu!!!
    Na koju foru bi onda uzimali pare? Onaj jedan je razvio čitav biznis oko papreno skupih privatnih pregleda da bi posle žene porodio carskim rezom. Pa ko bi onda išao na carski kada bi se žene bezbolno porađale?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna